Kira Artışları Esnafı Zorluyor, Mal Sahipleri İndirime Gidiyor
Markalar ve alışveriş merkezleri arasındaki kira savaşı, şimdi cadde mağazalarında da etkisini gösteriyor. İstanbul ve Türkiye’nin diğer büyük tekstil merkezlerinde mal sahipleri, esnafın zor durumda olması nedeniyle kiraları düşürmeye başladı.
Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, bölgedeki 7 bin işyerinde işlerin geçen yıla göre yüzde 50’den fazla azaldığını belirterek, “Piyasada uzun süredir durgunluk var. İşler yüzde 40-50 düştü. Krizi atlatmak için herkes elinden geleni yapıyor. Kiralarda yüzde 30’a varan indirimler görüyoruz. Bazıları yüzde 40’a kadar indirim yapıyor. Aksi halde esnaf zor durumda kalacak. Mal sahipleri kiraları düşürerek işlerin devam etmesini sağlamaya çalışıyor. Kiracı ve mal sahibi işbirliği içinde” dedi.
Merter’den Laleli’ye Göçte Dezavantaj
Merter Bölgesi’nde faaliyet gösteren 10 bin işletmede benzer bir durum yaşanıyor. MESİAD Başkanı Gürbüz Oruç, krizin ilk belirtileriyle mülk sahipleriyle görüştüklerini ve kira artışı yapmamaya karar verdiklerini belirterek, “Bazıları yüzde 40’a varan indirimler yapıyor. Direnenler de var tabi” şeklinde konuştu.
Oruç, Laleli’deki daralmadan dolayı esnafın Merter’e yoğun ilgi gösterdiğini söyleyerek, “Burada iş olduğu için göç almaya devam ediyoruz. Bu bizi biraz dezavantajlı hale getiriyor. Ancak kira artışları konusunda anlaşmaya varıyoruz” ifadelerini kullandı.
2025’te Zorlu Yol Devam Edecek
Sektör temsilcileri, 2025’in de zorlu geçeceğini ve firmaların ayakta kalmak için mücadele edeceğini belirtiyor. Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınaztepe, “Artan maliyetlerle birlikte yeni bir döneme giriyoruz. Gelecek yıl çalışanlara zam yapmak, kira artışlarıyla mücadele etmek ve gelir artışı sağlamak zor olacak. Zor bir dönem bizi bekliyor” dedi.
Kira Giderleri Esnafı Zorluyor
Cironun düştüğü dönemlerde kira gideri, cironun yüzde 10’una denk gelse de esnaf için büyük bir yük haline geliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu verilerine göre bu yıl 80 bin 626 esnaf işyerini kapattı. Konkordato ilanlarında tekstil sektörü ön planda.
Önlemler Alınmalı
Birleşik Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, Türkiye’nin artık pahalı bir ülke haline geldiğini ve mal sahiplerinin indirime gitmeye başladığını belirterek, “Yabancılar az alıyor, yerliler indirimleri bekliyor. İşler devam etmeli. Kira artışları enflasyonu düşüremez. Tüm ticari gayrimenkuller indirime gitmeli. Yakında ciddi sorunlar yaşanabilir” dedi.
patronlardunyasi.com