‘En hızlısı biz olacağız’
Dijital servislerde atacağı adımlarla en hızlı büyüyen şirket olmayı hedefleyen Vodafone Türkiye, kadın voleyboluna verdiği desteğin rüzgarını da arkasına alarak atağa kalkacak.
Finansal ve operasyonel alanda ulaştığı sonuçlarla sektörde öne çıkan Vodafone Türkiye, kadın voleyboluna verdiği destekle de fark yaratmayı başardı. Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy ile 2024 hedeflerini, projeleri ve sponsorluk yatırımlarını konuştuk…
Yeni mali yıl sonuçlarınızı değerlendirir misiniz?
Servis gelirlerimiz Nisan 2023 – Mart 2024 döneminde 48.5 milyar TL oldu. Mobil abone sayımız 25,3 milyona, sabit genişbant abone sayımız 1,4 milyona ulaştı. Faturalı abonemiz ise 19,8 milyona yükseldi. Vodafone Yanımda ve Online Self Servis gibi dijital kanallarımızı kullanan aylık aktif müşteri sayımız 16,9 milyon oldu. Toplam mobil data kullanımı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 20,1 artışla 4.902 petabyte’a yükseldi. Her Şey Yanımda online alışveriş platformumuzun ziyaret edilme sayısı 190 milyon. Vodafone Pay’in kullanıcı sayısı 5,5 milyona çıktı. Kişisel dijital asistanımız TOBi’nin aylık tekil kullanıcı sayısı 10 milyona, aylık sohbet sayısı ise 39 milyona yükseldi.
Yatırım tarafında Vodafone Türkiye’nin projeksiyonu nedir?
Vodafone olarak, Türkiye’nin ve sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ülkemizin yatırım ikliminde önemli bir rolümüz var. Türkiye ekonomisine katkı sağlayan oyunculardan biriyiz. Türkiye’de uzun vadeli bir yatırımcı olarak bulunuyoruz ve gerek ülkemizin gerekse sektörümüzün geleceğine duyduğumuz güvenle yatırımlarımıza devam ediyoruz. 31 Mart 2024 sonu itibarıyla son bir yılda 9,3 milyar TL yatırım yaptık. Son 17 yılda yaptığımız yatırımın reel değeri 157,6 milyar TL’yi aştı.
Son mali yılın en önemli gelişmelerinden biri de voleybol alanındaki atılımınız oldu. Voleybol sponsorluğuna nasıl karar verdiniz? Neden kadın voleybolunu tercih ettiniz?
Ülkemiz voleybolda son derece başarılı. Vodafone olarak, voleybola sürekli destek veren markalardan biri olmak, sporseverlerin yakından takip ettiği kadın voleybolunu çok daha geniş kitleler tarafından bilinir kılmak istiyoruz. Diğer yandan, kadın voleybolcularımızın başarı öyküsü hepimize ilham veriyor ve daha geniş kitlelerce bilinmeyi hak ediyor. Onların yaydığı bu ışığı ve ilhamı toplumun her kesimine ulaştırmak istiyoruz. Bu anlayışla, Sultanlar Ligi İsim Sponsoru ve Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımlar Ana Sponsoru olduk. Bu anlaşmayla, dünyada kadın voleyboluna yapılan en büyük desteği sağlamış olduk. Aynı zamanda Türkiye’de kadın sporuna sağlanan en yüksek ve kapsamlı sponsorluk anlaşması oldu. Kadın voleybolcularımız, sporun cinsiyeti olmadığının en güzel ispatlarından biri. Elde ettikleri başarılarla toplumsal cinsiyet yargılarını kırmayı başardılar. Kadınların yapıcı ve akılcı enstrümanlarla desteklendiği takdirde ne kadar başarılı olabildiklerini tüm dünyaya gösterdiler. Başarılı ve ilham kaynağı olan kadın sporcularımızın gururla yanında duruyoruz.
Voleybol sponsorluğunuzla güçlü bir algı oluşturdunuz. Şu ana kadar nasıl bir geri dönüş aldınız?
Sponsorluklarımızı güçlü projelerle harmanlayan bir şirketiz. GfK’nın Ocak 2024 araştırmasına göre, sporda sponsorluk denince toplam bilinirlikte yüzde 79 ile birinci sıradayız. Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı sponsorluğu toplam bilinirlikte yüzde 72 ile birinci sıradayız. Sultanlar Ligi isim sponsorluk bilinirliğinde yüzde 83 ile birinci sıradayız. Esas işimiz bundan sonra başlıyor; çünkü, zirvede kalabilmenin yoğun çaba gerektirdiğini biliyoruz. Bu bilinçle, voleybol sporuna değer katacak çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.
Sponsorluğa yönelik gelecek hedefleriniz neler?
Sözleşmemiz 3 yıllık olsa da, işbirliğimizin uzun yıllar devam etmesini diliyoruz. Ülkemizde voleybolu daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Vodafone’un global marka gücünü de kullanarak, voleybolun dünyada ve Türkiye’de bilinirliğinin artmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
‘Şahin Gözü’ ile fark yarattı
Sponsorluk kapsamında teknolojideki deneyiminizi de kullanarak özel projelere imza atıyorsunuz. Bunlardan bahseder misiniz?
Şahin Gözü teknolojisini Vodafone farkıyla Sultanlar Ligi’ne entegre ettik. Bu sistem salondaki ve ekran başındaki voleybol seyircilerinin seyir zevkini artırıyor. Şahin Gözü teknolojisi, lig maçlarında kullanılan Görüntülü Değerlendirme Sistemi’nin kameralarından ayrışarak yapılan kurulumla, neredeyse sıfır gecikmeyle, hem voleybol salonu LED ekranlarına hem de canlı yayına anlık olarak yansıtmayı ve çok kısa sürelerde hakem kararlarına yardımcı olmayı mümkün kılıyor. Bu teknolojiyi, İstanbul’da Burhan Felek Vestel Voleybol Salonu ve Vakıfbank Spor Sarayı olmak üzere 2 farklı salonda uyguladık ve önemli istatistikler elde ettik. Örneğin, geride bıraktığımız sezonda, Vodafone Sultanlar Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe Opet’ten Melissa Vargas hem 110 km/h ile en yüksek servis hızını, hem de 105 km/h ile en yüksek smaç hızını kaydetti. En yüksek smaç 3,1 metre olarak ölçüldü. En uzun ralli süresi, Fenerbahçe Opet ve Eczacıbaşı Dynavit arasında oynanan serinin 3. maçında gerçekleşen 23,50 saniyelik ralli oldu. Antalya’daki Voleybol Milletler Ligi’nde de BTK’dan izinleri alarak salona 5G altyapısı kurduk, internet ihtiyacını 5G’den sağladık. Maç sırasında istatistiklerin ve ölçümlerin anlık olarak 5G ile dünyadaki diğer yayıncılara gitmesini sağladık.
‘Gelecek dijital servislerde’
Önümüzdeki dönemden beklentileriniz neler?
Geleceğin dijital servislerde olduğuna inanıyoruz. Hedefimiz, 2025’e kadar Türkiye’nin en hızlı büyüyen yeni nesil bağlantı ve dijital servisler şirketi olmak. Dijitalleşmenin gücüyle dijital pazaryeri, finans ve sigorta hizmetleri sağlayıcısı, dijitalleşmek isteyen işletmelerin en önemli destekçisi olma yönünde adımlar atıyoruz. 10 grup şirketimizle her geçen gün daha da büyüyoruz. Bu hedefe ulaşmak için “Yeni Nesil Bağlantı, Dijital Operatör ve Kurumsal Çözümler” unsurlarından oluşan büyüme planımız var.
Kadın girişimci desteği sürüyor
Vodafone kadın girişimciliği alanında üstlendiği projelerde gelişmeler ve yenilikler neler?
Vodafone Vakfı çatısı altında yürüttüğümüz “Dijital Benim İşim” projesiyle, kadınlara 24 saatlik Dijital Okuryazarlık ve 44 saatlik Dijital Pazarlama eğitimleri veriyoruz. Bugüne kadar 20 ilde 15 bini aşkın kadın kursiyerimiz eğitimlere katıldı. Yaklaşık 90 kadın kursiyere Vodafone Müşteri Hizmetleri’nde istihdam sağladık.