Dünya’yı vuracak. Tarih verildi
2 mins read

Dünya’yı vuracak. Tarih verildi

Uzaydaki radyasyon fırtınaları Dünya’dan görülmez, yalnızca sonuçları hissedilir. Çünkü altyapıya zarar verebilir, elektrik şebekelerini bozabilir ve uyduları devre dışı bırakabilirler.

ABD hükümet ajansına bağlı Uzay Hava Tahmin Merkezi, uzayda yaşanan radyasyon fırtınalarının insanlık için bir risk teşkil etmediğine dair güvence verdi ancak ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) bu görüşe katılmıyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi konu hakkında, “Genellikle koronal kütle atımına bağlı gerçekleşen büyük ölçekli bir manyetik patlama; güneşin, atmosferindeki yüklü parçacıkları çok yüksek hızlara çıkardığında meydana gelir. Bu durumda Güneş, büyük miktarlarda yüklü parçacıklar içeren elektromanyetik radyasyon akımları yayar.” açıklamasını yaptı ve kritik bir uyarıda bulundu.

Bu yayılımın Güneş’ten Dünya’ya kadar olan 150 milyon km’lik mesafeyi onlarca dakika ya da daha kısa bir sürede kat edebileceğini ifade etti ve Dünya’nın manyetik alanı ve atmosferi sayesinde, bu parçacıklardan korunduğumuzu belirtti.

Bu parçacıkların insanlar için zararlı olduğuna dikkat çeken ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, “Bu parçacıklar, çarpıştıkları nesnenin derinliklerine nüfuz edebilir; elektronik devrelere ya da biyolojik DNA’ya zarar verebilir” açıklamasını yaptı.

Uzmanlar ise, bu hafta Dünya’yı vurması beklenen güçlü radyasyon dalgasının teknolojik kesintilere neden olabileceğini, güneş paneli verimliliğini düşürebileceğini ve elektronik devrelerde hasarlar oluşturabileceğini belirtti.

Yaşanacak olan radyasyon fırtınasının; iletişim, elektrik şebekesi ve uydularda geçici arızalara sebep olması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir